Kék halál, a Session Manager, meg a verzió követő filesystem

5 óra körül az 500M-et foglaló Firefoxxal (9 window és számtalan tab) és egy éppen futó Ant szkripttel a tarsolyában a windowsom meghalt. Szépen, kéken, annak rendje és módja szerint. Sebaj, gondoltam, a Firefox az olyan, hogy regenerálja magát, veszett egy Greasemonkey szkripthez használt jegyzetlap (ami nem volt mentve), a többi meg nem érdekes, vagy úgyis meg van.

Ahogy azt a Móricka elképzeli, a Firefox fel is állt, de a 9 ablak helyett csak eggyel, pont azzal, aminek a tartalma annyira nem fontos, mint a másik nyolcé. Ijedtemben kapkodtam fűhöz fához, Google-höz. Ahogy kicsit lenyugodtam, megtaláltam azt a file-t, amiben tárolja a session adatokat (sessionstore.js), viszont nem meglepő módon csak az a pár tab volt benne, amit most is magam előtt láttam. Sőt a .bak fileban is csak azok az ablakok voltak.

Gondolkodás után az onTrack EasyRecoveryjéhez szaladtam, amely már többször segített ki a bajból. Ez alkalommal – hála a céges notebookom titkosított partíciójának – nem tudott nekem segíteni. Segített viszont a kétségbeesésemben telepített NTFS Undelete, amit azonnal a fontos, és mindig telepítve tartandó programok listájára került. 2 perc alatt végignézte a filerendszert, a megfelelő könyvtárban talált 20 napra visszamenőleg különböző sessionstore.js fileokat. A tegnap délit aztán sikerült is visszahozni, igaz a végén volt valami szemét, de miután azt kitöröltem, visszajött mind a kilenc ablakom.

Hogy a jövőben ilyen bajom ne legyen, gyorsan felraktam a Session Manager plugint, ami a kérésemre is képes session pillanatfelvételt csinálni, valamint visszamenőlegesen is lementi az adatokat, tehát két hét múlva – ha akarom – gond nélkül elővarázsolhatom a ma esti sessiont.

Mázlista-e vagyok?

Ja igen, minderről az jutott eszembe, hogy jó is lenne egy verzió figyelő filesystem, olyasmi, mint ami a VAX-on volt, hogy egy adott file változásait követni tudjam. De nincs, pláne nem windowsra.

3 Comments

  1. Heló! Bekaptam én is ezt a ” csodás” kék halált, de még csak a vindows riasztás jelez a tálcán, hogy problémák vannak a rendszeremmel. A spyware terminátor meg is találta a trójait de nem tudja törölni és a karantén sem segit. Tudsz valami okosat erre? Köszi, Dia.

Comments are closed.