Ha kattog a vinyó

Biztos lehetsz benne, hogy az nem a karácsonyi meglepetés jele, ha kattog, kerreg, röcög, nyüszög, röfög a vinyód. Ilyenkor – ha nincs otthon másik (üres és nem kattogó, kerregő, röcögő, nyüszögő valamint röfögő winchestered), akkor – elszaladsz a boltba és veszel egy új vinyót. Aztán a lehető leggyorsabban és fájdalommentesen átmásolod az adatokat. Már ha tudod.

Amikor még ifjú geekleány voltam, én is hordtam a vinyókat. Hordtam Simsonon, polskiban, macskakövön, metrón és villamoson. Mázlim volt, mert a halálozási arány minimális volt. Pl. most halt meg egy, pont miután lementettem róla az adatokat. Rendes volt tőle. Érdekes módon vinyót akkor cipeltem, amikor még nem volt USB ház, hanem szét kellett csavarozni a gépeket. (A vinyók ráadásul nagyok voltak, mert a 2,5″ notebook vinyó megfizethetetlen volt.)

Amióta vannak USB házak, alig cipelek vinyót. Helyette szervert csináltam az íróasztalom alá, abban van vinyó, van DynDNS elérés, SSH. Ha valamit akarok, bemegyek a gépre és megszerzem. Nem kell cipelnem, nem kell azon gondolkoznom, hogy a macskakövet, kátyút, reptéri pakolást túléli-e. (Nem, nem adom fel böröndben, de a fejem felett előszeretettel dobnak a táskámra nagyméretű és nehéz táskákat más utasok.)

Ha nincs otthon szervered, akkor nézz ki egy szimpatikus szervert, amely ad relatív sok tárhelyet és nem érdekli, hogy miket pakolsz fel rá. Ha nincs kedved, akkor használj tükrözést. Ha nem tudod, hogy kell, kérdezz meg.

Egyre többen vagyunk, akik munkánkat egy darabka kerregő eszközre bízzuk, mentések nélkül.

A legjobb persze az lenne, ha mielött elkezd kattogni, kerregni, röcögni, nyüszögni, röfögni a vinyód, akkor veszed meg az új winchestert és másolod rá át értékes adataidat.

7 Comments

 1. ahoj,
  gondoltam megkérdem, milyen jellegű feladatokra milyen típusú archiválást / tárhelyet / átviteli-hordozási módszert használsz. (gondolok itt a személyes dolgokra, fotók, etc., aztán zenére, egyéb nagy helyet foglaló közepesen nehezen pótolható médiatartalomra, és végül a munkákkal kapcsolatos anyagokra)

 2. Egy saját rendszert fejlesztettünk ki, ami egyrészt környezetbarát (minimális áramot fogyaszt), másrészről egyszerűen telepíthető (a tesztalany egy fotós ismerősöm, aki csak a photoshopot tudja tökéletesen használni, minden más “túl bonyolult” :)). A háttérben RAID van. Az adattárolás ftp-n, szinkronizáló programon és archiváló programon (inkrementális) keresztül oldható meg.

 3. standard megosztási módszerek? (samba, és inkább afp érdekelne nagyonnagyon)
  sima RAID vagy nagyonprofi és eltérő méretű vinyókat is megeszik?

  drobót, vagy azzal felérő tudású akármilyen eszközt szeretnék az éven birtokbavenni és megtölteni soook-sok personal és zenei backuppal…

 4. samba es afp természetesen van, hogy csak a legalapabb dolgokat említsem, és igyekszünk emelett más, elterjedt interface-ket is kezelni.
  Ha a “nagyonprofi és eltérő méretű vinyókat is megeszik”-kel a JBOD-re gondolsz, akkor azt nem támogatjuk, mivel az csak a vinyókat fűzi össze és semmilyen adatbiztonságot nem ad a felhasználónak. Ez nem jelenti azt, hogy egy egyszerű RAID5-öt ne tudnánk eltérő méretű vinyokból összeállítani.
  A drobónál annyival több/másabb, hogy alapértelmezésben elérhető hálózatról, azaz nem kell hozzá semmilyen kiegészítőt megvenni.

 5. ööö drobó alapból nem elérhető a netről, droboshare kell hozzá, alapból csak USB / FW ház.

  nem JBODra gondoltam, hanem van 1-2 olyan RAID megoldás, ami támogatja eltérő méretű lemezek és dinamikusan növekvő kötetméretek használatát (pl. unRAID, drobo).
  leginkább az a fontos számomra, hogy olyan eszköz legyen, amibe beledobálok most pár 500-as hddt, az adataim biztonságban vannak, aztán amikor úgy döntök, hogy nini, van pénzem 2-3 1terásra, azokat is beledobálom, és nem kell azon paráznom, hogy az új lemezek kapacitásából csak összes lemez legkisebb méretének megfelelő területet tudom majd használni.

 6. A cél egy komplett szolgáltatás biztosítása: azaz igény szerinti méretű winchesterrel szállítjuk. Mint említettem a tesztszemélyünk nem geek 🙂 Ha az ügyfél kinövi a tárterületet, akkor részére upgrade lehetőséget biztosítunk, szereléssel, adatmásolással, portörléssel.

  Az unRAID-et nem áll szándékunkban támogatni, mivel egyetlen partíción tárolja a paritás információkat, azaz ha az a vinyó meghal, akkor temetheted az adataidat. Ezt pedig nem szeretnénk, mivel a célunk nem egy nagytárterületű storage hanem egy backupként megbízhatóan használható eszköz. Ebben pedig a vinyó a gyenge láncszem, ezért megpróbálunk mindent elkövetni, hogy a vinyó ne okozzon semmilyen gondot.

Comments are closed.